EuropaWat u zeker moet zien als u Berlijn bezoekt

10 april 2019

Berlijn is een inspirerende stad waar u de geschiedenis van het naoorlogse Duitsland van dichtbij kunt zien. Na de val van de muur in 1989 is er veel veranderd in de stad. Voor die tijd was het een enclave in het communistische Oost-Duitsland dat door de Sovjet Unie werd gedomineerd. Nadat de Muur werd neergehaald en daarmee een einde kwam aan de tweedeling in Duitsland is Berlijn hard veranderd en gemoderniseerd. Maar er zijn nog sporen te vinden van het verleden.

De bekendste bezienswaardigheden
Berlijn heeft een aantal markante bezienswaardigheden die u zeker moet gaan bekijken als u de stad bezoekt. De bekendste daarvan is ongetwijfeld de Brandenburger Tor. Hier vond ‘Die Wende’ plaats. Mensen stonden juichend bij dit monument om de eenwording van de stad te vieren. Een ander bekend gebouw in Berlijn is de Rijksdag, hier zetelt de regering. De Rijksdag is voor toeristen te bezoeken. Geniet vooral van het prachtige uitzicht over de stad.

Winkelen in Berlijn
In Berlijn kunt u prima winkelen. Bezoek de Kurfurstendamm met zijn vele winkels en restaurants. Het bekendste winkelpand van deze straat is ongetwijfeld de KaDeWe. Dit is een enorm warenhuis met meerdere verdiepingen waar u werkelijk van alles kunt kopen. Vooral de delicatesse-afdeling is heel bekend. Als u klaar bent met winkelen kun je prima terecht op een terras Unter den Linden of op de Alexanderplatz.

Breng ook zeker een bezoek aan het Joods museum en aan Checkpoint Charlie, een voormalige grenspost tussen Oost- en West Berlijn waar nog steeds soldaten in uniform staan om te herinneren aan de vroegere scheiding van de stad. Vandaag de dag staan ze er vooral om op de foto te gaan met toeristen. Wilt u een stukje echte Berlijnse Muur zien dan is een bezoek aan East Side Gallery een aanrader. Hier staat een stuk van de voormalige Muur dat is beschilderd door graffiti kunstenaars.