ReistipsHoe kan ik klimaatneutraal vliegen?

16 september 2018

De zorg voor het milieu wordt steeds belangrijker voor veel mensen. Steeds meer dringt het besef door dat er maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat we de aarde leefbaar houden. Dat geldt zeker voor het gebruik van vliegtuigen. Een vliegtuig is erg vervuilend door de uitstoot van koolmonoxide. Dit is schadelijk omdat het de ozonlaag afbreekt. Hierdoor warmt de aarde op en dat heeft allerlei nadelige gevolgen voor mensen, dieren en planten. Het is dus zaak om de uitstoot terug te dringen.

Een bijdrage voor het milieu

als u klimaatneutraal wilt vliegen dan betaalt u een extra bijdrage bovenop uw vliegticket. Dit geld wordt gebruikt om milieumaatregelen te nemen. Als u een ticket boekt voor een vliegreis kunt u bij veel maatschappijen deze extra toeslag vrijwillig betalen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om van ander vervoer gebruik te maken, maar voor lange afstanden naar andere continenten is dit vaak niet echt een optie.

Zeker als u vaak vliegt zou u kunnen overwegen om deze vrijwillige klimaattoeslag te betalen. Overigens wordt op een ticket sowieso in de meeste gevallen al een milieutoeslag geheven. Maar omdat vliegen tegenwoordig steeds goedkoper wordt valt dit niet echt op in de prijs.

Reizen op een andere manier

Voor korte afstanden binnen Europa kunt u ook voor een ander vervoerstype kiezen. De trein wordt een steeds beter alternatief. Omdat treinen over het algemeen op elektriciteit rijden die milieuvriendelijk kan worden opgewekt is deze vorm van vervoer veruit de schoonste.

U kunt ook per trein al in enkele uren in Parijs, Londen of een stad in Duitsland zijn. Vaak gaat dit nog sneller dan vliegen als u de tijd meetelt voor reizen naar de luchthaven, inchecken, wachten tot uw vlucht vertrekt, wachten op uw koffers bij aankomst en vervoer naar uw hotel.